Een gebalde vuist kan het geheugen van mensen versterken. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond met een nieuwe studie. 

Als mensen hun rechterhand ongeveer 90 seconden lang tot een vuist ballen, zijn ze beter in staat om woorden in hun geheugen op te slaan. Wanneer ze een vuist maken van hun linkerhand stimuleren ze hun brein om deze informatie weer op te roepen.

De handbewegingen activeren mogelijk specifieke gebieden in de hersenen die betrokken zijn bij het geheugen. Dat schrijven onderzoekers van Montclair State University in New Jersey in het online wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Woordenlijst

Bij het onderzoek moesten vijftig proefpersonen een lijst van 72 woorden uit hun hoofd te leren. Sommige deelnemers aan het experiment kregen de opdracht om vlak voor het leren van de informatie hun rechterhand tot een vuist te ballen.

Anderen moesten datzelfde doen met hun linkerhand vlak voor het oproepen van de geleerde woorden. Door deze bewegingen bleken de proefpersonen beter te presteren.   

Eerder wetenschappelijk onderzoek wijst er volgens BBC News op dat mensen met het samentrekken van de rechterhand hun linkerhersenhelft stimuleren, terwijl het tot een vuist ballen van de linkerhand zou leiden tot een verhoogde activatie van de rechterhelft.

Verbale vermogens

Het geheugen maakt waarschijnlijk gebruik van beide helften. De linkerhersenhelft is waarschijnlijk betrokken bij het opslaan van herinneringen. De rechterhelft wordt geassocieerd met het oproepen van geleerde informatie. Dit verklaart volgens de wetenschappers waarom handbewegingen het geheugen kunnen stimuleren.

"Onze bevindingen suggereren dat simpele lichaamsbewegingen breinfuncties tijdelijk kunnen veranderen, waardoor het geheugen verbetert", verklaart hoofdonderzoeker Ruth Propper op nieuwssite ScienceDaily.

"In de toekomst willen we onderzoeken of handbewegingen ook invloed hebben op andere vormen van bewustzijn, zoals verbale of ruimtelijke vermogens."