De selectieronde voor de Nederlandse missie Mars One is geopend. Geïnteresseerden kunnen zich tot eind augustus inschrijven voor een enkele reis naar Mars.

Dat meldt AFP dinsdag.

Mars One wil in 2023 vier astronauten op de rode planeet hebben lopen. De vijf miljard euro die dat kost moet onder meer worden betaald door een televisieprogramma dat de astronauten op de voet volgt tijdens hun leven op Mars en de voorbereidingen daarop. Het betreft een enkele reis.

Geïnteresseerden kunnen zich nu inschrijven via een formulier op de website van Mars One. Oprichter Bas Lansdorp vertelde maandag op een persconferentie in New York dat de organisatie het afgelopen jaar al zo'n 10.000 mailtjes ontving van geïnteresseerden, afkomstig uit meer dan 100 landen.

Kolonie

Nadat in 2023 vier mensen naar de planeet zijn geëmigreerd, moeten er elk twee jaar vier volgen. Mensen kunnen vanaf 2018 meekijken met een robotvoertuig dat dat jaar naar verwachting op Mars landt. Het doel van de missie is om een permanente kolonie op Mars te creëren.

Hoogleraar Gerard 't Hooft, die in 1999 de Nobelprijs voor Natuurkunde won, en directeur van de NTR en medebedenker van Big Brother Paul Römer zijn ambassadeurs van het project. "Big Brother zal erbij vergeleken bleek wegtrekken", zegt 't Hooft. "Het hele wereldpubliek zal van de reizen meegenieten."

Bekijk hier het wervingsfilmpje voor Mars One: