Veel hersengebieden in het menselijk brein veranderen van functie bij een zoektocht naar spullen of personen. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Als mensen actief zoeken naar bijvoorbeeld hun sleutels, een contactlens, of hun kinderen, helpen daarbij ook hersengebieden die zich normaal gesproken met hele andere zaken bezighouden.

Zelfs gebieden die in het dagelijks leven niet visueel georiënteerd zijn, worden betrokken bij het zoeken. 

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Californië, Berkely in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

Voertuigen

Bij de studie kregen proefpersonen de opdracht om naar personen of voertuigen te zoeken in filmpjes, terwijl er een scan van hun brein werd gemaakt om de activiteit in verschillende hersengebieden te meten.

Uit het onderzoek bleek dat de hersenfunctie van veel breindelen veranderde tijdens de zoektocht. Wanneer de proefpersonen bijvoorbeeld zochten naar voertuigen, werden bij het verschijnen van auto's of treinen in het filmpje opvallend veel hersengebieden actief.

Bij een zoektocht naar mensen, focuste een bijzonder groot deel van het brein zich juist op personen in de filmbeelden.

Abstract denken

Ook gebieden die normaal gesproken niet betrokken zijn bij visuele taken, werden actief bij het speurwerk.

"De grootste veranderingen traden op in de prefrontale cortex, een gebied dat zich normaal gesproken bezig houdt met abstract denken, planning en andere complexe mentale taken", verklaart hoofdonderzoekster Tolga Cukur op UC Berkely Newscenter.

Kantoor

De onderzoeksresultaten tonen volgens Cukur aan dat ons brein veel dynamischer is dan tot nu toe werd aangenomen.

"Als je bijvoorbeeld een planning maakt voor een dag op kantoor, is een relatief groot deel van je brein bezig met het verwerken van tijden, doelen en beloningen die je bedenkt", legt ze uit. "Maar als je naar je kat zoekt, is het grootste gedeelte van je hersenen bezig met het herkennen van dieren."