Mannen die een traditionele Schotse kilt dragen, verbeteren daarmee waarschijnlijk de kwaliteit van hun sperma. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 

Het dragen van een Schotse kilt zonder onderbroek leidt tot ideale fysiologische omstandigheden voor het scrotum, waardoor de temperatuur en de kwaliteit van het sperma optimaal blijft.

Mannen zouden daarom in de periode dat ze kinderen willen verwekken regelmatig een kilt moeten verkiezen boven een broek en onderbroek.

Dat schrijft de Nederlandse onderzoeker Erwin Kompanje van Erasmus Medisch Centrum in het wetenschappelijk tijdschrift Scottish Medical Journal.

Literatuurstudie

De wetenschapper kwam tot zijn conclusie door een groot aantal studies naar de kwaliteit van sperma bij mensen en zoogdieren te analyseren.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de temperatuur van het scrotum 3,5 graden stijgt door het dragen van strakke onderbroeken. Deze warmte heeft een negatief effect op de beweeglijkheid en vruchtbaarheid van spermacellen.

Volgens Kompanje zorgt een Schotse kilt - die traditioneel wordt gedragen zonder onderbroek - voor meer luchstroming rond het scrotum. De zaadballen blijven daardoor beter gekoeld, waardoor er zeer waarschijnlijk sperma van betere kwaliteit wordt geproduceerd.

Avonduurtjes

Kompanje was al lange tijd gefascineerd door de vraag of mannen die een kilt dragen vruchtbaarder zijn dan mannen die strakke broeken en onderbroeken dragen.

"Het is een interessant onderwerp dat mij als liefhebber van Schotland en Schotse geschiedenis, al jaren bezighield", schrijft hij op zijn persoonlijke website. "Er bestond geen wetenschappelijke publicatie over het onderwerp, alleen anekdotische verklaringen en volkswijsheid."

"Ik besloot het van de winter in de avonduurtjes (dus in eigen tijd en niet met gemeenschapsgeld) uit te zoeken en de resultaten van deze zoektocht in een wetenschappelijk artikel op te schrijven", aldus de wetenschapper. "Zo gezegd, zo gedaan."