Britse wetenschappers zijn gestuit op de tot nu toe oudst bekende recepten uit de westerse, middeleeuwse keuken.

De instructies voor het maken van het middeleeuwse voedsel zijn ontdekt in een Latijns manuscript dat rond 1140 werd geschreven in een klooster bij de cathedraal van Durham.

Het gaat om recepten voor sauzen bij onder meer schapenvlees, varkensvlees, kip en eend. 

De documenten zijn 150 jaar ouder dan de oudste recepten die tot nu toe bekend waren uit de middeleeuwse, culinaire traditie. Dat meldt de nieuwssite van de Universiteit van Durham.

Peterselie

De wetenschappers stuitten op de kookinstructies tijdens een uitgebreide studie op het Latijnse manuscript, dat verder vooral medische recepten bevat.

De ingrediënten voor de beschreven sauzen bestaan voornamelijk uit peterselie, peper, knoflook, mosterd en koriander. De recepten worden op dit moment bewaard aan de Universiteit van Cambridge. 

Opnieuw bereiden

De wetenschappers die documenten hebben ontdekt, zijn van plan om de middeleeuwse gerechten uit het manuscript binnenkort te bereiden in een restaurant.

"Sommige medische recepten uit het manuscript lijken de tand des tijds te hebben doorstaan", verklaart hoofdonderzoeker Giles Gasper. "Het is de grote vraag of dat ook geldt voor de instructies voor de bereiding van het voedsel."