De veronderstelling dat vrouwen het gehuil van hun baby beter herkennen dan mannen, is onjuist. Dat hebben Franse wetenschappers vastgesteld. 

Mannen kunnen het gehuil van hun baby over het algemeen even goed identificeren als vrouwen. De enige reden waarom de moeder het stemgeluid van haar pasgeboren kind beter lijkt te herkennen, is omdat de vrouw vaak meer tijd met het kind doorbrengt.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Saint-Etienne in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.  

Geluidsrecorder

De onderzoekers legden bij het onderzoek het gehuil van 29 baby’s vast met een geluidsrecorder. Vervolgens lieten ze de ouders luisteren naar de klanken van hun eigen baby en twee andere kinderen, zonder erbij te vertellen welke opname afkomstig was van hun eigen kroost.

Moeders bleken het stemgeluid van hun baby in 98 procent van de gevallen te herkennen, vaders behaalden een score van 90 procent.

Dit verschil in prestaties had echter te maken met de tijd die de ouders dagelijks doorbrachten met hun kinderen. Alle vrouwen waren minimaal vier uur per dag in de nabijheid van de baby. De helft van de mannen bleek minder dan vier uur per dag met hun kind door te brengen.

Van huis

Deze laatste groep haalde het mannelijk gemiddelde omlaag. De mannen die veel van huis waren, herkenden het gehuil van hun kroost slechts in 75 procent van de gevallen.

Tot nu toe werd de goede score van vrouwen bij het herkennen van babygehuil vaak toegeschreven aan hun moederinstinct. Volgens hoofdonderzoeker Nicolas Mathevon is dit echter onzin. "Vaders zijn net zo goed als moeders in deze taak, het is gewoon een kwestie van oefenen", verklaart hij op Fox News. 

Pinguïns

Overigens is het niet duidelijk of het identificeren van babygehuil daadwerkelijk van belang is bij het opvoeden van kinderen. "We zijn geen pinguïns die hun baby’s moeten herkennen tussen honderden andere jongen", aldus Mathevon.

Wel is het volgens Mathevon mogelijk dat mensen die goed zijn in het herkennen van babygehuil aan de hand van het stemgeluid ook beter kunnen oppikken of hun kind honger, pijn of andere ongemakken ervaart. Om dat te kunnen bewijzen, is echter meer onderzoek nodig.