Mannen hebben moeite met het herkennen van emoties in de ogen van vrouwen. Dat hebben Duitse wetenschappers vastgesteld.

Bij het herkennen van emoties in vrouwelijke ogen maken mannen twee keer zo veel fouten als bij het lezen van de ogen van andere mannen.

Dat komt waarschijnlijk omdat hersengebieden die zijn betrokken bij emotieherkenning minder actief zijn wanneer mannen naar vrouwelijke ogen kijken.

Tot die conclusie komen onderzoekers van de Ruhr-universiteit in Bochum in het online wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE

Angstig

Bij hun onderzoek maakten de wetenschappers hersenscans van 22 mannen terwijl deze proefpersonen keken naar foto’s van 36 paar ogen. De helft van deze ogen was mannelijk, bij de andere helft ging het om ogen van vrouwen.

De proefpersonen moesten steeds uit twee voorbeelden één woord kiezen waarmee de emotie in de ogen het beste werd beschreven. Ze moesten bijvoorbeeld een keuze maken tussen ‘angstig’ of ‘wantrouwend’.  

Wanneer er mannelijke ogen werden getoond, slaagden de deelnemers er veel vaker in om de juiste emotie te kiezen dan bij het zien van vrouwelijke ogen. 

Amygdala

Uit de hersenscans bleek dat hun hersengebieden voor emotieherkenning zoals de amygdala en de hippocampus ook minder actief waren bij het kijken naar de ogen van vrouwen, zo meldt NBC News.

Het is nog onduidelijk waarom mannen minder gefocust zijn op het herkennen van emoties in vrouwelijke ogen. De onderzoekers speculeren dat het te maken heeft met de evolutie van de man.

"Aangezien mannen vaker betrokken waren bij de jacht en gevechten over territoria, was het voor hen mogelijk belangrijker om de intenties en acties van andere mannen te voorspellen", schrijven de Duitse wetenschappers in hun paper.