Zaterdag 21 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Rokende tieners

Rookgedrag tiener beïnvloed door vrienden en ouders

Medeleerlingen in de eerste klassen van de middelbare school hebben meer invloed op iemands rookgedrag dan vrienden in de laatste klassen.
Door NU.nl/Desiree Hoving

Ouders beïnvloeden hun kinderen tijdens de hele middelbare school periode.

Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek van de University of Southern California, dat deze week in Journal of Adolescent Health werd gepubliceerd

Hierbij werden 1001 Amerikaanse leerlingen gevolgd vanaf hun 11de tot hun 37ste jaar. Hun leeftijd varieerde van 12 tot 14 jaar in de eerste klassen en van 14 tot 18 jaar in de laatste klassen.

Ze werden periodiek gevraagd hoeveel van hun beste vrienden en ouders rookten en hoeveel sigaretten ze de afgelopen maand zelf gerookt hadden. 

Campagnes

Het resultaat verraste de onderzoekers, die op basis van ontwikkelingsmodellen van kinderen dachten dat juist de oudere leerlingen meer invloed hadden op iemands rookgedrag. Het tegendeel is waar. Daarnaast blijken meisjes in de eerste klassen sterker door hun vrienden beïnvloed te worden dan jongens. 

Met deze kennis kunnen anti-rookcampagnes mogelijk worden verbeterd. Jongeren kunnen het beste aangesproken worden tijdens de eerste jaren van hun middelbare school, want dan zijn ze het meest beïnvloedbaar.

Aanbevolen artikelen