Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Zuid-Afrikaanse mensachtige lijkt ontbrekende schakel

De botten van de in 2008 ontdekte mensachtige Australopithecus sediba vertonen zowel menselijke als aapachtige trekjes.
Door NU.nl/Jop de Vrieze

Die vondst vormt daarmee een uitgesproken voorbeeld van menselijke evolutie en een link tussen aap en mens.

Die conclusie presenteert het tijdschrift Science deze week in een begeleidend artikel bij zes wetenschappelijke publicaties over deze mensachtige.

Zoontje

Het eerste skelet van Australopithecus sediba werd op 15 augustus 2008 ontdekt in de buurt van Johannesburg door het negenjarige zoontje van paleo-antropoloog Lee Berger, van de Universiteit van Witwatersrand in Johannesburg. Die professor van de universiteit van de Witwatersrand in Johannesburg publiceerde de ontdekking al in 2010 in hetzelfde tijdschrift. Hij schatte de leeftijd van de skeletten op zo'n 2 miljoen jaar. Berger leidde al het onderzoek dat de zes nieuwe publicaties opleverde.

De onderzoeksteams studeerden vier jaar op de botten van drie verschillende Australopitheci sediba: een jonge man, een volwassen vrouw en een niet definieerbare volwassene. De tanden vertonen menselijke en aapachtige trekken. Het bekken is mensachtig, evenals de handen, maar de voeten hebben meer weg van die van een chimpansee. Ook had hij een meer flexibele onderrug dan wij. 

Gebit

Vooral het gebit van Australopethicus sediba verschilt duidelijk van de primitievere Australopethicus africanus, die tussen drie en twee miljoen jaar geleden ook in Zuid-Afrika leefde en meer aapachtige trekjes had.

Doordat de eigenschappen van Australopithecus sediba een mozaïek vormen van aapachtige en menselijke trekken, hebben de wetenschappers moeite met het indelen van deze mensachtige, schrijven ze. Ze twijfelen of hij binnen de stamboom van homininen past.

Tussensoort

Vermoedelijk was sediba een tussensoort voorafgegaan door Australopithecus africanus en later opgevolgd door de succesnummers Homo habilis of Homo erectus, voorgangers van de Homo sapiens waar wij toe behoren.


Lees meer over:

Evolutie

Aanbevolen artikelen