Ritmisch geluid tijdens slaap verbetert geheugen

Het afspelen van specifieke ritmische geluiden tijdens de slaap kan het geheugen van mensen verbeteren. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als mensen tijdens hun slaap worden blootgesteld aan geluiden die zijn afgestemd op het ritme van hun zogenoemde langzame hersengolven, presteren ze de volgende ochtend beter bij geheugentaken.

Dit soort geluidsstimulatie van de hersenen kan in de toekomst mogelijk worden gebruikt om mensen met slaapproblemen beter te laten slapen.

Ook kan de techniek in de toekomst worden ingezet om het geheugen en aandachtsvermogen van mensen 's nachts of overdag te stimuleren. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Tübingen in het wetenschappelijk tijdschrift Neuron.

Woordjes leren

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door 11 proefpersonen verschillende keren te laten overnachten in hun laboratorium.

Als er tijdens de nachtrust van de deelnemers geluiden werden afgespeeld die waren gesynchroniseerd met het ritme van hun langzame hersengolven, bleken de proefpersonen 's ochtends opvallend goed in staat om zich woordassociaties te herinneren die ze de avond van tevoren hadden geleerd. 

Langzame hersengolven vertoont het brein met name tijdens periodes van diepe slaap. Deze activiteit is waarschijnlijk erg belangrijk bij het verwerken van herinneringen. 

Slaapritme

Als de proefpersonen tijdens hun slaap werden gestimuleerd met geluiden die niet op het ritme van langzame golven waren afgestemd, had dat geen effect op hun geheugen.

Volgens hoofdonderzoeker Jan Born kan de geteste techniek mogelijk worden gebruikt om het 'slaapritme' van de hersenen te normaliseren bij mensen met slaapstoornissen. "Geluidsstimulatie is een erg makkelijk toepasbare methode die kan worden gebruikt bij de behandeling van mensen met slaapproblemen", verklaart hij op nieuwssite ScienceDaily.

Aandachtsvermogen

Ook het overdag stimuleren van de hersenen behoort volgens Born tot de mogelijkheden. "De techniek zou ook kunnen worden gebruikt om hersenritmes te verbeteren die het brein overdag vertoont, zoals hersengolven die belangrijk zijn voor de regulatie van het aandachtsvermogen."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie