Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
mediteren

Lichaamstemperatuur te regelen met meditatie

De menselijke lichaamstemperatuur is te beïnvloeden doormiddel van meditatie. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Nonnen uit Tibet zijn in staat om tijdens meditatie extra lichaamswarmte op te wekken met een speciale ademhalingsmethode en visualisatietechnieken.

Bij de vrouwen werd een stijging van hun lichaamstemperatuur tot 38,3 graden Celsius gemeten. Ook slaagden ze er in om natte doeken waarin ze waren gehuld te drogen met hun lichaam bij een temperatuur van -25 graden Celsius.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Singapore in het online wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Thermogenese

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door onderzoek te verrichten op nonnen die een zogenaamde tummo-meditatie uitvoerden. Bij deze vorm van meditatie gebruiken de vrouwen een ademhalingstechniek waarmee thermogenese, oftewel opwarming van het lichaam zou wordt opgewekt. 

Ook stellen de nonnen zich met visualisatietechnieken voor dat er vlammen uit hun ruggegraat komen.

De wetenschappers maakten hersenscans van de deelnemers en stelden met behulp van nauwkeurige metingen vast dat de lichaamstemperatuur bij alle vrouwen inderdaad sterk steeg.

Medisch

Vervolgens herhaalden ze de studie met westerse mensen die dezelfde meditatietechnieken gebruikten. "Ook deze deelnemers aan wie ik de techniek leerde, waren in staat om hun lichaamstemperatuur tot op zekere hoogte te doen stijgen", verklaart hoofdonderzoekster Maria Kozhevnikov op nieuwssite ScienceDaily.

De Tibetaanse meditatievorm is volgens de wetenschappers mogelijk geschikt voor medische toepassingen, waarbij de lichaamstemperatuur moet worden gereguleerd.

Verder zou de techniek leiden tot een mentale opleving. "De deelnemers aan de meditatiesessies gaven na afloop aan dat ze zich energieker voelde en meer gefocust", aldus Kozhevnikov. 


Lees meer over:

MeditatiePsychologie

Aanbevolen artikelen