'Tabak veroorzaakt nierproblemen bij tieners'

Blootstelling aan tabak kan de nierfunctie van tieners negatief beïnvloeden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health en het Johns Hopkins Children's Center.

"Roken en meeroken zorgen voor grote gezondheidsproblemen bij tieners: zowel op de korte als lange termijn", aldus onderzoeker Ana Navas-Ancien.

"De resultaten van onze studie laten zien dat sigarettenrook mogelijk schadelijk is voor de nieren." De studie verschijnt in het tijdschrift Pediatrics.

Voor het onderzoek maakte Navas-Ancien samen met haar collega's gebruik van de gegevens van 7516 personen tussen de 12 en 17 jaar. Ze keken naar onder andere roken en meeroken op basis van enquêtes en de hoeveelheid cotinine (een stof uit tabak) in het lichaam.

Op basis hiervan werden de tieners onderverdeeld in drie groepen: actieve rokers, meerokers en niet-rokers.

Voorurine

De tabaksrook leidt tot een lagere glomerulaire filtratiesnelheid (GFR). Deze snelheid is het totale volume voorurine dat in een bepaalde tijdseenheid gefilterd wordt door alle glomeruli van beide nieren. De GFR is de belangrijkste factor voor het inschatten van de nierfunctie.

"Kleine veranderingen in de GFR kunnen grote gevolgen hebben op het gebied van niergerelateerde aandoeningen. Daarnaast kunnen ze leiden tot veranderingen in de bloeddruk met alle gevolgen van dien. Tabak als risicofactor voor chronische nierziekten is zorgwekkend. We moeten jonge mensen dan ook blijven beschermen tegen actief roken", besluit Navas-Acien.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie