Mensen zijn in gevaarlijke situaties eerder geneigd om een man te volgen dan een vrouw. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

De ogen van mensen die worden beïnvloed door foto's van gevechtssituaties en ongelukken verraden een voorkeur voor een mannelijke leider bij dreiging. 

Na het bekijken van dergelijke foto's volgen proefpersonen de oogbewegingen van mannen, maar niet die van vrouwen.

Dat melden wetenschappers van de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Oogbewegingen

Bij het experiment toonden de onderzoekers aan proefpersonen foto's van gevaarlijke en niet-gevaarlijke situaties als lachende baby's en wandelende stelletjes. Vervolgens werden de deelnemers blootgesteld aan een computeranimatie van een vrouw of een man.

De proefpersonen volgden de oogbewegingen van zowel mannen als vrouwen na het zien van niet-gevaarlijke situaties.

Na het bekijken van gevaarlijke gebeurtenissen werd hun kijkrichting alleen beïnvloed door de blik van mannen.

"Of mensen de oogbewegingen van mannen of vrouwen volgen hangt dus af van de context waarin mensen de oogbewegingen waarnemen", zegt VU-hoogleraar Mark van Vugt op de nieuwssite van de VU.

Baby's

Het volgen van oogbewegingen is evolutionair gezien een belangrijke uiting van leiderschap. Baby's van drie maanden oud volgen bijvoorbeeld al de oogbewegingen van hun ouders.

"Blijkbaar zijn mensen in tijden van gevaar geneigd om de oogbewegingen van mensen met een mannelijk en dominant uiterlijk te volgen", aldus Van Vugt. "Waarschijnlijk kiezen mensen ervoor om bij dreiging dominante leiders te volgen omdat zij het gevoel geven de veiligheid te beter te kunnen waarborgen."