Het is wetenschappers gelukt om mensen met hun gedachtes een rattenstaart te laten bewegen.

Dat meldt het wetenschappelijke weekblad New Scientist.

Onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston hebben het brein van een mens via een computer aan dat van een rat gekoppeld. Bij het experiment droeg de proefpersoon elektroden die zijn hersenactiviteit monitoren. De rat werd verdoofd en gekoppeld aan een apparaat dat signalen naar zijn zenuwcellen kan sturen.

De proefpersoon moest eerst naar een flikkerend computerscherm met een stroboscoop kijken, terwijl zijn hersenactiviteit werd gemeten. Zijn hersengolven pasten zich aan het ritme van de lichtflitsen aan.

Denken aan staart

Daarna moest de proefpersoon denken aan het bewegen van de rattenstaart. Dat verstoorde de hersengolven, waardoor er automatisch een signaal naar de computer werd gestuurd. Dat signaal ging weer richting het brein van de rat en daardoor ging zijn staart bewegen. Het is alle zes vrijwilligers zonder moeite gelukt om de staart te laten bewegen.

Volgens de onderzoeker is het in de nabije toekomst mogelijk om de hersenen van twee mensen ook op deze manier aan elkaar te koppelen. Zo zouden bijvoorbeeld verlamde mensen via de gedachten van hun therapeut weer kunnen leren bewegen.

Ook bij mensen

Maar Ricardo Chavarriaga, onderzoeker aan de Swiss Federal Institute of Technology (EPFL), zegt dat het onduidelijk is of het ook werkt bij twee mensen die bij kennis zijn. Het brein dat aangestuurd moet worden, zou het signaal kunnen verstoren. In het experiment was de rat namelijk verdoofd.

Ook weten we volgens hem nog niet of de intentie van de proefpersoon helemaal overeenkomt met de beweging van de rat. De onderzoekers weten alleen dat de proefpersonen hun focus hebben verlegd en niet wat hun precieze gedachte daarbij was. Harvard laat weten dat ze dat nog gaan onderzoeken.

Onlangs zijn Amerikaanse wetenschappers er ook in geslaagd de gedachten van een rat over te brengen naar een andere rat, die daardoor het gedrag van zijn soortgenoot overnam.