Mensen verliezen op latere leeftijd aanzienlijk minder lichaamslengte als ze hun school hebben afgerond. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

De opleiding en leefomgeving van mensen heeft een grote invloed op de mate waarin ze op latere leeftijd krimpen door verlies aan botmassa.

Ouderen die hun school hebben afgemaakt krimpen 1 tot 1,9 centimeter minder dan mensen die geen opleiding hebben genoten. Ook als ouderen in de stad leven verliezen ze minder lichaamslengte dan leeftijdsgenoten.

Dat schrijven Amerikaanse en Chinese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift American Economic Journal: Applied Economics.

China

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door lengtegegevens, gezondheidsstatistieken en leefomstandigheden van ruim 17.000 Chinezen van 45 jaar en ouder te analyseren.

Mannen uit China krimpen volgens het onderzoek op latere leeftijd gemiddeld 3,3 centimeter, terwijl vrouwen zelfs 3,8 centimeter aan lengte verliezen.

De wetenschappers vonden een sterke relatie tussen lengteverlies en de keuzes die mensen gedurende hun leven hadden gemaakte betreffende hun opleiding en leefomgeving.

Basisschool

Zo blijken mannen die de basisschool hebben afgerond gemiddeld 0,9 centimeter minder te krimpen dan mannen die geen opleiding hadden genoten. Het afronden van de middelbare school wordt geassocieerd met nog eens een centimeter minder lengteverlies.

Vrouwen die de basisschool hebben afgerond, krimpen gemiddeld 0,6 centimeter minder.

De bevindingen komen als een verrassing. "Als we alleen de correlatie tussen gezondheid en lengteverlies hadden onderzocht, waren we nooit tot deze inzichten gekomen", verklaart onderzoeker John Strauss op nieuwssite The Huffington Post.

Geheugenverlies

De wetenschappers vonden ook een duidelijke relatie tussen algehele gezondheid en krimp op latere leeftijd. Hoe meer lichamelijke en psychische problemen (zoals bijvoorbeeld geheugenverlies) mensen hebben, hoe meer lengte ze verliezen.

Dat laatste verband kan deels verklaren waarom de leefomgeving en opleiding van invloed is op lengteverlies. Een betere opleiding en een omgeving met veel voorzieningen heeft mogelijk een positief effect op de gezondheid.