Zondag 25 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
antarctica

Door klimaatopwarming meer ijs op Antarctica

Onderzoekers van het KNMI hebben ontdekt waarom de klimaatopwarming op de zuidpool tot de versnelde groei van zee-ijs leidt.
Door NU.nl/Desiree Hoving

In Nature Geoscience schrijven ze zondagavond dat het koele smeltwater onder het zuidpoolijs ervoor zorgt dat het aflandige zee-ijs geïsoleerd blijft, zodat het niet in contact komt met de onderliggende, opwarmende oceaan.

De verwachting is dat dit effect ook in de toekomst blijft optreden.

De onderzoekers observeerden dat het smeltwater van de ijsplateaus was toegenomen in het oppervlaktewater van de oceaan rondom Antarctica. Vervolgens simuleerden ze dit proces met een klimaatmodel en zagen dat het zee-ijs toeneemt tijdens de herfst en winter van het zuidelijk halfrond. Ze vermoeden dat door het smeltwater niet alleen het zee-ijs groeit, maar dat er ook minder sneeuw valt op de zuidpool.

Afname

Andere klimaatmodellen lieten tot nu toe juist een langzame afname van het zee-ijs op Antartica zien. Dit terwijl uit onderzoek van NASA vorig jaar blijkt dat het ijs op Antarctica tussen 1978 en 2010 versneld is gaan groeien, met 17.000 vierkante kilometer per jaar.

Al met al werkt dit krachtige paradoxale effect de klimaatopwarming op het zuidelijk halfrond tegen. Vrijwel het omgekeerde is op de Noordpool het geval. Daar daalt de hoeveelheid zee-ijs al decennia lang vanwege de klimaatopwarming.


Lees meer over:

Antarctica

Aanbevolen artikelen