Vrijdag 1 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

'Crimineel gedrag te voorspellen met hersenscan'

Herhaaldelijk crimineel gedrag is te voorspellen aan de hand van een hersenscan. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

Veroordeelde criminelen die relatief weinig activiteit vertonen in de voorste hersenen gaan twee keer zo vaak opnieuw in de fout als misdadigers met veel hersenactiviteit in dit deel van het brein. 

Hersenscans kunnen dan ook mogelijk worden gebruikt als middel om crimineel gedrag te voorspellen.

Dat schrijven onderzoekers van het Mind Research Network in Alburquerque in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Strafblad

De wetenschappers onderwierpen 94 veroordeelde mannelijke criminelen in de gevangenis aan een hersenscan. Na hun vrijlating werd het strafblad van de proefpersonen vier jaar lang in de gaten gehouden.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral activiteit in de zogenoemde anterieure cingulate cortex een goede voorspeller is van herhaaldelijk crimineel gedrag. Dit gebied in de voorste hersenen zou onder meer betrokken zijn bij zelfcorrigerend gedrag, controle over emoties en het verwerken van fouten.

Therapie

"De criminelen uit het onderzoek die herhaaldelijk crimineel gedrag lieten zien, vertoonden vaak een beperkte hersenactiviteit in de anterieure cingulate cortex", verklaart hoofdonderzoeker Kent Kiehl op nieuwssite ScienceDaily.

Volgens Kiehl kunnen hersenscans in de toekomst mogelijk een belangrijke rol vervullen bij het bestrijden van crimineel gedrag.

"Deze studie geeft ons niet alleen een middel om te voorspellen of criminelen zullen recidiveren. Misschien kunnen we hersenscans ook gebruiken om te bepalen of een bepaalde therapie het juiste effect heeft op overtreders."

Aanbevolen artikelen