Mars wordt volgend jaar mogelijk getroffen door een komeetinslag die het klimaat op de planeet drastisch kan veranderen. Dat melden wetenschappers van NASA.

De komeet met de naam 2013 A1 zal in oktober volgend jaar waarschijnlijk vlak langs Mars scheren, maar er is een kans van ongeveer 1 op 2000 dat het tot een inslag zal komen.

De kern van de komeet heeft een afmeting van 1 bij 3 kilometer en de ruimtesteen verplaatst zich met een snelheid van 56 kilometer per seconde. 

Als Mars inderdaad wordt getroffen, zal het klimaat op de planeet blijvend veranderen. Dat verklaren wetenschappers op de nieuwssite van de NASA.

Warmer

Uit berekeningen van de onderzoekers blijkt dat er bij een eventuele inslag 80 miljoen keer meer energie zal vrijkomen dan bij de ontploffing van de meteoriet boven het Oeralgebergte in Rusland in februari van dit jaar.

De temperatuur op Mars zou door de inslag flink stijgen. "De komeet zou veel stof, zand, water en ander puin de atmosfeer van de planeet in blazen", verklaart onderzoeker Michael Meyer. "Het resultaat zou een warmer en vochtiger Mars zijn dan we vandaag de dag kennen."

Niet verwaarloosbaar

Volgens de wetenschappers is een inslag niet erg waarschijnlijk, maar moet er wel rekening mee worden gehouden. "De kans is klein, maar niet verwaarloosbaar", aldus onderzoeker Don Yeomans.

Overigens kan het klimaat op Mars ook enigszins veranderen door de komeet als er geen inslag plaatsvindt. De gassen in de atmosfeer van de voorbij vliegende ruimtesteen zouden de atmosfeer van de rode planeet in het voorbij gaan kunnen beïnvloeden.