Agressief gedrag van mensen is mogelijk te voorspellen aan de hand van speekselmetingen. Dat melden Amerikaanse wetenschappers in een verkennend onderzoek.

Het gehalte van specifieke hormonen in het speeksel van jongens kan tot op zekere hoogte voorspellen hoe agressief ze zijn.

Hoe meer cortisol zich in het speeksel bevindt, hoe groter de kans dat ze zich gewelddadig zullen gedragen.

Dat melden onderzoekers van het Cincinnati Children's Hospital Medical Center in het wetenschappelijk tijdschrift Psychiatric Quarterly.

Cortisol

De onderzoekers namen speeksel af bij 17 jongens van 7 tot 9 jaar oud, die waren opgenomen op de psychiatrische afdeling van het ziekenhuis.

In het speeksel van de proefpersonen werd het niveau van drie hormonen gemeten: testosteron, cortisol en dehydroepiandrosteron. Vervolgens werd hun gedrag nauwkeurig geregistreerd door de verpleging.

Uit het onderzoek bleek dat bij de jongens die zich agressief gedroegen, een relatief hoog gehalte cortisol in hun speeksel was gemeten. Ook tussen het niveau van de andere hormonen en gewelddadige incidenten vonden de onderzoekers een verband.

Verkennend

De wetenschappers benadrukken dat het om een verkennende studie gaat. "Het onderzoek was kleinschalig, maar het heeft wel geleid tot gegevens waarmee we verder kunnen", verklaart hoofdonderzoeker Drew Barzman op nieuwssite ScienceDaily.

Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het verband tussen het onderzochte hormoongehalte in speeksel en agressief gedrag ook opgaat bij volledig gezonde proefpersonen.

"We moeten meer studies uitvoeren voordat we een definitieve conclusie kunnen trekken, maar ons ultieme doel is om een middel te ontwikkelen waarmee we agressief gedrag kunnen voorspellen", aldus Barzman.