Het uiterlijk van een vrouwelijke koolmees voorspelt de gezondheid van haar nageslacht.

Dat schrijven onderzoekers van de Palacky Universiteit in Tsjechië zondagavond in Frontiers in Zoology.

Ze deden veldonderzoek en vonden 85 moedermezen met verschillende patronen op hun veren. Ze ruilden ongezien de eieren in hun nesten om en bepaalden het gewicht, de grootte en het immuunsysteem van de koolmeesbaby’s. Daaruit bleek dat het gewicht van de twee weken oude vogeltjes verband hield met de grootte van de zwarte streep op de borst van hun biologische moeder.

Bovendien bleek het immuunsysteem van de jonkies beter naarmate de veren op de wangen van de moeders witter was.

Genen en opvoeding

Omdat de witheid zowel voor de biologische moeders als voor de adoptiemoeders gold, moet de kwaliteit van het immuunsysteem zowel door de genen als door de opvoeding worden bepaald.

Dit terwijl het gewicht van de vogeltjes alleen samenhangt met hun biologische moeder. Dat gewicht is belangrijk, omdat het het voortplantingssucces van de soort bepaalt. Hoe zwaarder de koolmeesbaby's, hoe groter de kans dat ze overleven.

Om die reden hebben mannetjesmezen evolutionair gezien een voorkeur voor vrouwtjes met veel zwarte veren op hun borst. Hoewel de mannetjes zelf ook een grote zwarte streep om hun borst hebben, zelfs breder dan de vrouwtjes, bleek dat de gezondheid van hun nageslacht niet te beïnvloeden.