Mannen gaan zelden vreemd met de partner van hun beste vrienden, omdat de testosteronspiegel in hun lichaam in aanwezigheid van deze vrouwen niet stijgt maar juist daalt. 

Dat schrijven antropologen van de universiteit van Missouri in de Verenigde Staten, in de nieuwste editie van het tijdschrift Human Nature

Ze bestudeerden de evolutie van coalities en allianties bij mannen. Die komen tot stand onder invloed van hormonen zoals testosteron en stresshormoon cortisol.

Bij mannelijke leden van stammen in de Dominicaanse republiek maten ze testosteron in het speeksel onder verschillende omstandigheden. Na een sportwedstrijd tussen leden van twee rivaliserende stammen bijvoorbeeld, was het testosteronniveau van winnaars en verliezers allebei verhoogd. Na een wedstrijd tussen leden van dezelfde stam was dat niet het geval.

Libido

De opmerkelijkste bevinding deden ze door het testosteron te meten bij mannen die zich in de buurt bevonden van vrouwen. Bij die mannen bleek het testosteron verhoogd, of die vrouw nu bezet was of niet. Echter, was de vrouw de partner van een van de beste vrienden van de man, dan daalde zijn testosteron juist. Testosteron verhoogt het libido van mannen.

Volgens de onderzoekers is dit mechanisme geëvolueerd om een eenvoudige reden: wie er vandoor gaat met de partner van zijn beste vriend, loopt een verhoogde kans om te overlijden.