Woensdag 10 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
haan

Haan kraait niet door zonsopkomst

Het gekraai van een haan houdt geen verband met de opkomst van de zon. Dat hebben Japanse wetenschappers aangetoond.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Hanen kukelen bij het ochtendgloren door hun biologische klok en niet omdat ze reageren op hun omgeving.

Als de dieren de zon niet kunnen zien, kraaien ze nog steeds rond zonsopgang, zo melden Japanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De wetenschappers van de Universiteit van Nagoya hielden bij wijze van experiment enkele hanen in een afgesloten ruimte waar het licht dag en nacht gedimd bleef. De vogels bleven in deze omgeving elke morgen kukelen.

Biologische klok

Uit het onderzoek blijkt volgens de onderzoekers dat de dieren beschikken over een zeer goed afgestelde biologische klok.

"Het gekukel van een haan symboliseert in veel landen het aanbreken van de dageraad", verklaart hoofdonderzoeker Takashi Yoshimura op nieuwssite EurekAlert.

"Maar het was tot nu toe onduidelijk of het gekraai werd gecontroleerd door een interne biologische klok, of dat het simpelweg een reactie was op de omgeving", aldus de Japanner.

Woef en miauw

Het experiment met de opgesloten hanen was slechts een klein onderdeel van een groot onderzoek naar het gekraai van hanen. De wetenschappers willen uitzoeken hoe en waarom de dieren het geluid maken.

"We weten nog steeds niet waarom een hond 'woef' zegt en een kat 'miauw'", aldus Yoshimura. "We zijn geïntereseerd in de mechanismen achter dit genetisch gecontroleerde gedrag en we geloven dat kippen een uitstekend model zijn om dit uit te zoeken."


Lees meer over:

Dierengenen

Aanbevolen artikelen