Een in 1983 uitgestorven Australische kikkersoort is weer tot leven gebracht.

Dat meldden onderzoekers onder leiding van de University of New South Wales gisteren op een speciale TEDx bijeenkomst in Washington over uitgestorven dieren.

Het gaat om de bijzondere kikkersoort Rheobatrachus sillus, waarvan het vrouwtje haar eitjes doorslikte, zodat de baby’s in haar maag groeiden en weer uit haar mond geboren werden.

Hoewel de uitgestorven kikker nog niet letterlijk uit de dood is opgestaan, wisten de onderzoekers embryo’s drie dagen te laten groeien. Daarna stierven ze weer. De cellen bevatten het DNA van de Rheobatrachus sillus, bleek uit genetische testen.

Kloontechniek

Om de amfibieën weer tot leven te wekken, werd dezelfde kloontechniek gebruikt als bij het beroemde schaap Dolly in 1997, de eerste kloon van een volwassen dier.

Het verschil met Dolly is dat de onderzoekers het DNA van een niet levend dier gebruikten, maar van een Rheobatrachus sillus die al veertig jaar in de diepvries lag. Dat genetisch materiaal stopten ze in de eicellen van een gerelateerde kikkersoort, de Mixophyes fasciolatus, die ze eerst leeg hadden gehaald.

Dat de bijzondere kikkersoort op een dag weer rondhuppelt, beschouwen de onderzoekers als een feit. Ook zijn ze van plan om andere uitgestorven dieren weer tot leven te wekken, zoals de Tasmaanse tijger.

Andere kandidaten om uit de dood op te wekken, die ook tijdens de TEDx bijeenkomst werden genoemd, waren de mammoet, de dodo, de Cubaanse ara en de moa uit Nieuw-Zeeland.

De details van het onderzoek naar de Rheobatrachus sillus worden nog gepubliceerd.