Een analyse van gesteente, verzameld door de Curiosity Rover van NASA op Mars, heeft uitgewezen dat er op de planeet omstandigheden heersten die leven mogelijk hebben gemaakt.

Dat heeft NASA tijdens een persconferentie op dinsdag bekendgemaakt

"Een belangrijke vraag in het kader van het onderzoek is: 'Zou Mars ooit een levensvatbaar klimaat mogelijk hebben gemaakt.' Het antwoord luidt: 'Als we uitgaan van wat we nu weten: ja'", legt NASA-hoofdwetenschapper Michael Meyer uit.

Poeder

In het poeder dat de Curiosity vorige maand uit een steenformatie nabij een oude krater sloeg, hebben wetenschappers onder andere stikstof, zuurstof, waterstof, fosfor, koolstof en zwavel ontdekt. Dat zijn de bouwstenen van leven op aarde. Deze stoffen zijn belangrijke voorwaarden voor leven.

Volgens de NASA hadden er in een ver verleden microbes, minieme organismes, kunnen leven op Mars. De ruimtevaartorganisatie laat echter in het midden of die ook echt hebben geleefd. NASA wil met een analyse van een tweede monster de resultaten bevestigen.

Beekje

De aanwijzingen voor een levensvatbaar Mars zijn gevonden met de Amerikaanse verkenner Curiosity. Die heeft vorige maand een gaatje in een rots op de planeet geboord. Het gruis is opgevangen en onderzocht met apparaten aan boord van het karretje.

De steen ligt in de krater Gale, niet ver van de plaats waar in september 2012 sporen van een oud beekje werden gevonden. Mogelijk is het vroeger een riviermonding of een meer geweest. De locatie is niet zo onherbergzaam als andere plekken op Mars, aldus de NASA.

De Curiosity rover onderzoekt of Mars ooit over de omstandigheden beschikte die leven mogelijk maken. In augustus landde het verkenningsvoertuig op de planeet.