Drie verschillende weertypen en grote regionale verschillen in ons land dinsdag zijn volgens meteorologen kenmerkend voor een extreem grillige maand maart.

Onder meer de opwarming van de aarde is van invloed op die extremen, stellen weermannen in een gesprek met NU.nl.

Volgens Piet Paulusma komt het zelden voor dat Nederland, zoals dinsdag, op één dag in maart wordt opgeknipt in drie weersgesteldheden.

Het eerste deel bestaat volgens Paulusma uit een kustfront met massale sneeuwval in het noorden en op de Wadden, waar sneeuwduinen tot een halve meter zijn ontstaan. Tegelijkertijd is er in het midden van het land sprake van droge en zonnige vorst, zonder neerslag of problemen op de weg.

In het zuiden wordt de langdurige sneeuwval, met name in Zuid-Limburg, veroorzaakt door een depressie boven Frankrijk. Ook voor dinsdagavond verwacht Rijkswaterstaat sneeuwval en wordt uit voorzorg flink gestrooid.

Uniek

''Het lijkt wel of Nederland bestaat uit twee wintersportgebieden, met name bij de duinen op de Wadden en de heuvels in Limburg", zegt Paulusma. ''En daartussen ligt een groen dal. Dat beeld van een qua weertypen opgeknipt land is echt uniek."

De SBS-weerman schrijft die extreme weersverschillen toe aan de opwarming van de aarde, waardoor steeds vaker uitersten te zien zullen zijn. Weeronline.nl en het KNMI onderschrijven dat.

Volgens het kenniscentrum van het KNMI is opwarming inderdaad een factor. ''Het grillige weer zorgt ervoor dat extreme situaties verspreid over de wereld soms tegelijkertijd of vlak na elkaar optreden’’, aldus het weerinstituut in De Bilt.

''Dat wekt de indruk dat het weer volledig van slag is en roept de vraag op of de klimaatverandering daar achter zit. Berekeningen met klimaatmodellen laten er geen misverstand over bestaan dat de kans op hittegolven en droogte maar ook de kans op hevige neerslag in een warmere wereld toeneemt."

Warmterecord

Vorige week werd op 5 maart een warmterecord gebroken, toen het kwik in De Bilt naar 15,9 graden steeg en daarmee het oude landelijke warmterecord voor deze dag (15,0 graden op 5 maart 1992) verbrak.

Gisteren bleek echter dat het met -1,2 graad in ons land sinds 1928 niet meer zo koud is geweest op een 11de maart. Meteoroloog Matthijs van de Linden van weeronline.nl zegt dat het uitzonderlijk is dat de gevallen sneeuw vandaag ook blijft liggen.

''Het heeft wel vaker gesneeuwd in maart, maar dan is de troep door de temperatuur op de grond van boven nul meestal snel weg. Dat nu de sneeuw blijft liggen, heeft te maken met koude temperaturen aan de grond."

Actueel weerbericht