Britse wetenschappers hebben voor het eerst tanden met wortels gekweekt die in menselijk tandvlees zouden kunnen groeien. 

De tanden zijn gekweekt met stamcellen uit het gebit van muizenembryo's en zogenaamde epitheelcellen uit het oppervlakteweefsel van menselijk tandvlees.

Deze klompjes van menselijke cellen en muizencellen groeiden in het laboratorium uit tot onvolwassen tanden met wortels.

Volgens onderzoekers van het King's College in Londen zouden dit soort kweektanden zich in de mond van een mens verder kunnen ontwikkelen tot volwassen exemplaren. Dat schrijven ze in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Dental Research.

Instructies

De onderzoeksresultaten bewijzen voor het eerst dat het mogelijk is om door de wisselwerking van twee celtypes tanden te kweken. De stamcellen uit de muizenembryo's geven volgens hoofdonderzoeker Paul Sharpe 'instructies' aan de tandvleescellen om een tand te laten aangroeien.

"Epitheelcellen uit menselijk tandvlees zijn in staat om te reageren op signalen uit mesenchymale stamcellen van muizentanden en bij te dragen aan de vorming van tanden en tandwortels", verklaart hij op nieuwssite Wired.com.

Om medische behandelingen met kweektanden mogelijk te maken, moet er eerst een manier worden gevonden om stamcellen te winnen waaruit menselijke tanden kunnen ontstaan. 

Dit soort stamcellen kunnen nu alleen nog op grote schaal worden geoogst uit embryo's. De wetenschappers moesten bij hun onderozek daarom cellen van muizen gebruiken.

Goedkoop

Sharpe hoopt dat zijn techniek om tanden met wortel en al te kweken ooit leidt tot een alternatief voor tandimplantaten. Dat kan volgens hem echter nog jaren duren.

"Het zal alleen een succes worden als de prijs ongeveer gelijk is aan die van een implantaat", verklaart de onderzoeker op BBC News. "We moeten dus een manier vinden die eenvoudig én goedkoop is."