Klimaatverandering zorgt ervoor dat begroeiingstypen opschuiven richting de Noordpool.

Dat schrijft een internationaal team van klimatologen in Nature Climate Change na een grote studie die gefinancierd werd door NASA.

De wetenschappers gebruikten met satellieten verzamelde gegevens om de begroeiing op het Noordelijk halfrond te analyseren.

Het blijkt dat deze begroeiing in dertig jaar tijd opgeschoven is naar het Noorden. Waar begin jaren tachtig de plantengroei in de poolgebieden nog overeenkwam met die op Noordelijke breedtegraad 64, is dat nu al vergelijkbaar met de normale begroeiing op de 57e breedtegraad. Nederland ligt rond de 52e breedtegraad.

Planten

Planten die gewend zijn aan warmere omstandigheden en minder uitgesproken seizoensverschillen rukken op naar het Noorden. Het verschil is vooral te zien aan een toegenomen hoeveelheid bomen en struiken.

De opmars van deze planten komt vooral omdat de winters sneller opwarmen dan de zomers. Het verschil tussen de twee seizoenen neemt daardoor af, en dat maakt het voor deze planten makkelijker om te overleven.

Klimatologen

De klimatologen rapporteren wel dat de verschillen in Europa duidelijker zijn dan in Noord-Amerika. Ook deden ze simulaties aan de hand van de gegevens om de toekomst de voorspellen.

Het lijkt erop dat het effect van de vervagende seizoenen aan het eind van deze eeuw al twintig breedtegraden is opgeschoven.