Vrouwen houden vaak een grotere schoenmaat over aan hun eerste zwangerschap, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens een zwangerschap neemt de hoogte van de voetholte bij vrouwen af en gaat de buigzaamheid van hun voeten achteruit. Na na de bevalling zijn hun voeten daardoor platter en is hun voetlengte met gemiddeld 2 tot 10 millimeter toegenomen.

Die vergrote schoenmaat is waarschijnlijk blijvend. Dat schrijven wetenschappers van de Universiteit van Iowa in het wetenschappelijk tijdschrift Physical Medicine & Rehabilitation.

Eerste bevalling

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de voeten van 49 vrouwen op te meten aan het begin van hun zwangerschap en vijf maanden na hun bevalling opnieuw. Bij ruim 60 procent van de proefpersonen bleken de voeten gegroeid in lengte.

De vergroting van de schoenmaat treedt vooral op na de eerste zwangerschap, zo blijkt uit het onderzoek. Bij vrouwen die voor de tweede of derde keer bevallen, groeien de voeten niet of nauwelijks meer.

Volgens hoofdonderzoeker Neil Segal is het voor het eerst dat er wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de vergrote schoenmaat van zwangere vrouwen.

Praatjes

"Ik hoorde vrouwen vaak praten over veranderingen in hun schoenmaat na een zwangerschap, maar kon daar niets over vinden in medische tijdschriften", verklaart Segal op de nieuwssite van de Universiteit van Iowa. "We hebben nu wetenschappelijk vastgesteld dat er inderdaad permanente veranderingen in de voeten optreden."

Segal heeft al plannen voor vervolgonderzoek. Nieuwe studies moeten uitwijzen of de veranderende structuur in de voeten van vrouwen op termijn kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals artritis.