Ouderen die geen hoge verwachtingen hebben over de toekomst blijven langer in leven en hebben minder gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.  

Als mensen van boven de 65 jaar negatieve toekomstverwachtingen hebben en daardoor onderschatten hoe gelukkig ze zich zullen voelen in de toekomst, hebben ze minder kans om gehandicapt te raken.

Ook lopen pessimistische ouderen minder risico om snel te sterven. Dat schrijven Duitse onderzoekers van de Universiteit van Erlangen-Nüremberg in het wetenschappelijk tijdschrift Psychology & Aging.

De wetenschappers vermoeden dat ouderen met negatieve toekomstverwachtingen betere voorzorgsmaatregelen nemen om hun gezondheid en veiligheid te beschermen. 

Overmatig optimisme

"Onze bevindingen wijzen er op dat overmatig optimisme over de toekomst samengaat met een groter risico om binnen tien jaar gehandicapt te raken of te overlijden", verklaart hoofdonderzoeker Frieder Lang op nieuwssite MedicalXpress.com. "Pessimisme over de toekomst moedigt ouderen mogelijk aan om voorzichtiger te leven."

De wetenschappers maakten bij hun studie gebruik van een databank met gegevens over levensvreugde en toekomstverwachtingen van 40.000 Duitsers tussen de 18 en 96 jaar. De ondervraagden worden sinds 1993 elke 5 jaar opnieuw geïnterviewd.

Jongeren

De resultaten van de analyse suggereren dat ouderen die pessimistisch zijn over hun toekomst 9,5 procent minder kans hebben om binnen een decennium gehandicapt te raken en 10 procent meer kans hebben om te sterven in deze periode.

De wetenschappers waarschuwen wel dat pessimisme lang niet in alle omstandigheden tot een langer leven leidt. Zo werd er bij jongeren geen verband gevonden tussen negatieve verwachtingen en een goede gezondheid.

"De uitkomst van een negatieve of positieve levensverwachting hangt sterk af van leeftijd en persoonlijke omstandigheden", aldus Lang.