Een baby kan voor de geboorte al onderscheid maken tussen verschillende lettergrepen. Dat hebben Franse wetenschappers aangetoond.

Baby’s die tot drie maanden te vroeg zijn geboren, vertonen reacties in hun hersenen die erop wijzen dat ze lettergrepen herkennen.

Ook kunnen ze al onderscheid maken tussen mannelijke en vrouwelijke stemmen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Picardie Jules Verne in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

De uitkomsten van het onderzoek zijn opmerkelijk, omdat het brein van te vroeg geboren baby’s nog onvolgroeid is. Ook is de zenuwverbinding tussen de oren en de hersenen nog niet volledig tot stand gekomen.

Te vroeg 

Bij het onderzoek maakten de wetenschappers hersenscans bij twaalf prematuur geboren baby's, terwijl er stemgeluiden werden afgespeeld.

Uit het patroon van hersenactiviteit bleek dat de kinderen al onderscheid maakten tussen de lettergrepen 'ba' en 'ja'. Ook vertoonden de baby’s specifieke reacties bij het horen van een mannelijke en een vrouwelijke stem.

Volgens de wetenschappers suggereert het onderzoek dat de linguïstische verbindingen in het brein zich al voor de geboorte ontwikkelen en dat een deel van het menselijk taalvermogen dus is aangeboren.