Een slaaptekort heeft een negatieve invloed op de activiteit van menselijke genen. Dat blijkt uit een nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Als mensen een week lang minder dan zes uur per nacht slapen, wordt de werking verstoord van verschillende genen die betrokken zijn bij onder meer de stofwisseling, het immuunsysteem, stress en de biologische klok.

In totaal wordt de activiteit van meer dan 700 genen negatief beïnvloed door een slaaptekort. Daardoor kunnen op de lange termijn mogelijk gezondheidsproblemen ontstaan.

Dat schrijven onderzoeker van de Universiteit van Surrey in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Verrassing

"Het was voor ons een verrassing dat een relatief klein verschil in slaapduur kan leiden tot dit soort veranderingen", verklaart hoofdonderzoeker Derk-Jan Dijk in de Britse krant The Guardian.

Voor het onderzoek recruteerden de wetenschappers 26 vrijwilligers die eerst een week lang een normale nachtrust kregen van ongeveer 8,5 uur per nacht. Daarna moesten de proefpersonen het een week doen met gemiddeld 5,7 uur per nacht.

Na de eerste en na de tweede week namen de wetenschappers bloedmonsters af om de activiteit van genen in kaart te brengen.

Niet alleen moe

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat een slaaptekort er voor zorgt dat de activiteit van 444 genen totaal wordt onderdrukt, terwijl 267 genen minder goed werken dan na een week met goede nachtrust.

Of de gemeten verschillen in activiteit een directe invloed hebben op het functioneren van het menselijk lichaam is nog niet bekend. Daarvoor is meer onderzoek nodig.

"Dit is in ieder geval wel een indicatie dat een slaaptekort meer doet dan je alleen moe maken", aldus hoofdonderzoeker Dijk.