Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Resten van oud continent ontdekt

AMSTERDAM - Noorse wetenschappers hebben op het eiland Mauritius de resten gevonden van een oud microcontinent.
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Het gaat om mineralen die ooit deel uitmaakten van een landmassa die Madagascar verbond met India.

Het stuk land dat Mauritia wordt genoemd, brak waarschijnlijk ongeveer 85 miljoen jaar geleden in stukken en zonk toen naar de bodem van de Indische Oceaan.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van Oslo in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Geoscience.

Zirkonen

Mauritia maakte deel uit van het supercontinent Rodinia dat uit alle landmassa op aarde bestond, maar 750 miljoen jaar geleden in stukken brak. India was destijds verbonden met Madagascar door een microcontinent, dat na het opbreken van Rodinia nog honderden miljoenen jaren zou blijven bestaan.

De wetenschappers stuitten op zogenaamde zirkonen (oude mineralen) uit de landmassa in zandkorrels die waren aangespoeld op het strand van het eiland Mauritius.

"Deze zirkonen die we hebben onttrokken uit het zand vind je vaak in continentale korsten", verklaart hoofdonderzoeker Trond Torsvik op BBC News. "Ze zijn erg oud."

Boren

De mineralen uit de oude landmassa zijn waarschijnlijk door een vulkaanuitbarsting op Mauritius terechtgekomen. Volgens Torsvik bevinden de overige resten van het in stukken gebroken microcontinent zich ongeveer 10 kilometer onder het eiland, onder de bodem van de Indische oceaan.

Met seismisch onderzoek waarbij geluidsgolven de aardkorst in worden gestuurd, hoopt de wetenschapper in de toekomst in kaart te brengen wat er nog over is van de landmassa.

"We zouden natuurlijk ook naar het continent kunnen boren", aldus Torsvik. "Maar dat zou veel geld kosten."

Aanbevolen artikelen