MADRID - Nergens in Europa is de grond zo nat als in Nederland. Ons land is een grote blauwe vlek op een kaart die de Europese watersatelliet SMOS in de afgelopen jaren heeft gemaakt.

Spanje is op de kaart juist uitzonderlijk droog. Dat is vrijdag bekendgemaakt op een congres van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA in Madrid.

Landwetenschapper Matthias Drusch stelt dat een verzadigde bodem de regen minder goed opneemt dan droge grond.

''Stel dat een bodem 10 liter water kan opnemen. Als de grond kurkdroog is en er valt 10 liter regen, is er geen enkel probleem. Maar als er al 5 liter water in de grond zit, dan komt de bodem blank te staan'', legt Drusch uit. De Duitser werkt bij het ESA-centrum Estec in Noordwijk.

Geen zorgen

Wat de precieze gevolgen zijn van de drassige grond in Nederland, weten de onderzoekers nog niet. Maar volgens Drusch hoeven Nederlanders zich geen zorgen te maken.

''Nederland heeft het water goed onder controle. Als er te veel water is, gaan de pompen aan en wordt het goed afgevoerd. Bovendien zijn er geen dorpen in valleien gebouwd, zoals bijvoorbeeld in Zuid-Engeland. Het gevaar voor Nederland is een stormvloed van zee, die het water in de rivieren omhoogduwt, over de dijken. Daar staat de bodem los van.''

Zoutgehalte

De satelliet SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) werd in 2009 gelanceerd. Vanuit de ruimte mat de sonde niet alleen de vochtigheid van de bodem, maar ook het zoutgehalte in de zeeën. Die gegevens kunnen iets zeggen over de verandering van het klimaat.