AMSTERDAM - Kinderen die veel tv kijken, hebben later in hun leven meer kans op een strafblad en een agressieve persoonlijkheid.

Een onderzoek in Nieuw-Zeeland laat een sterke correlatie zien tussen veel televisie kijken als kind en anti-sociaal gedrag als jongvolwassene, meldt persbureau AFP.

Onderzoekers van de Universiteit van Otago volgden zo'n 1000 proefpersonen die geboren waren in de vroege jaren 70 van geboorte totdat ze 26 jaar waren. Ze keken naar het kijkgedrag van de proefpersonen tussen de leeftijd van 5 en 15 jaar.

"Met ieder uur dat kinderen gemiddeld op een doordeweekse avond televisie kijken, stijgt de kans dat ze als jong-volwassene een strafblad hebben met 30 procent", vertelt één van de auteurs van het onderzoek aan AFP.

Negatieve emoties

Uit de studie blijkt ook een verband tussen veel tv kijken en een agressieve persoonlijkheid en een grotere neiging tot negatieve emoties. Het verband bleef bestaan toen de resultaten werden gecorrigeerd op andere factoren als intelligentie, sociale status en ouderlijk toezicht.

De onderzoekers willen niet beweren dat tv kijken anti-sociaal gedrag veroorzaakt. "Maar onze resultaten geven wel aan dat minder televisie kijken hiertegen kan helpen."

Minder sociaal contact

Het verband is volgens de wetenschappers niet alleen te verklaren door de inhoud van de programma's waar kinderen naar kijken. Veel televisie kijken kan ook zorgen voor minder sociaal contact met leeftijdgenoten en ouders, slechtere schoolprestaties en een grotere kans op werkloosheid.

Het onderzoek is deze week gepubliceerd in het wetenschapsblad Pediatrics.