AMSTERDAM - Het hebben van een gezond brein is net zo belangrijk als het hebben van een goede fysieke gesteldheid.

Dat stelt neuropsycholoog Barbara Sahakian van de Britse Cambridge University vandaag op het jaarlijkse congres van de American Association for Advancement of Science (AAAS).

Iedereen weet hoe belangrijk het is om gezond te blijven en we zijn bekend met mantra’s als ‘meer bewegen’ en ‘eet gezonder’. Volgens Sahakian is onze geestelijke gesteldheid nog steeds een ondergeschoven kindje.

We gaan er volgens de neuropsycholoog van uit dat het wel snor zit met onze geestelijke gesteldheid, maar het is heel belangrijk onze hersens ook fit te houden.

Aandoeningen

Te allen tijde lijdt een op de vier volwassenen aan een psychische aandoening. Als gevolg daarvan zijn psychische aandoeningen in landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada de hoofdoorzaak van invaliditeit. Angststoornissen en depressie zijn de meest voorkomende kwalen.

Sahakian pleit ervoor dat mensen beter letten op hun geestelijke gezondheid. Ze vergelijkt het met het opnemen van de hartslag tijdens het joggen. Ook wachten mensen te lang met het zoeken van hulp, waardoor de conditie steeds moeilijker te behandelen is.

Oefening

Mentale en fysieke gezondheid sluiten elkaar niet uit. Oefening is goed voor cognitie, stemming en lichamelijke gezondheid. Geestelijke gesteldheid oefenen kan gedurende het hele leven door oefening en leren.

Innovatie en technologie kunnen zeker bijdragen aan onze geestelijke gesteldheid: van nieuwe behandelingen met steeds beter wordende medicijnen tot het spelen van games op tablets en mobiele telefoons.

Alzheimer

Het belangrijkste is echter wel het vroeg vaststellen van problemen met het brein. Tijdig ingrijpen bij patiënten met Alzheimer zou de gemeenschap in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld een kleine 8000 Britse Pond (zo'n 9000 Euro) per persoon schelen, waarvan zo’n 3600 Pond indirecte kosten.

Sahakian besluit haar verhaal met de hoop dat de gemeenschap in de nabije toekomst anders zal aankijken tegen een goede geestesgesteldheid en dat het uiteindelijk zal leiden tot preventie van veelvoorkomende psychische aandoeningen.