Onderdrukkende man valt op grote borsten

AMSTERDAM - Mannen die van grote borsten houden, hebben vaker dan anderen een vijandige, dominante houding tegenover vrouwen.

Dat concluderen psychologen van de Universiteit van Westminster in een publicatie die deze week verscheen in de online editie van het tijdschrift Archives of Sexual Behaviour.

De onderzoekers gebruikten het programma Daz3d om realistische driedimensionale figuren te maken.

Ze lieten 361 blanke mannen uit Londen foto’s beoordelen van in bikini geklede slanke vrouwen die ze driehonderdzestig graden om hun as konden draaien. De cupmaat van de vrouwen varieerde van A tot E.

Invuloefeningen

Vervolgens lieten de onderzoekers de mannen invuloefeningen maken waaruit ze konden opmaken hoe seksistisch die mannen waren en in welke mate ze geneigd waren om vrouwen als object te zien.

Ruim 32 procent van de mannen vond de middelgrote borsten (cup C) het aantrekkelijkst, gevolgd door grote borsten (24 procent) en zeer grote (19 procent). Interessanter was het verband dat de onderzoekers aantoonden tussen de voorkeur voor grote borsten en een seksistische levenshouding.

Vernederen

Mannen met een voorkeur voor grote borsten konden zich meer dan andere vinden in de uitspraak dat vrouwen vaak flirten met mannen om hen te plagen en vernederen. Ook keurden ze dronkenschap bij vrouwen af, terwijl ze dat bij mannen geen probleem vonden.

Wel waren ze over het algemeen positief over vrouwen (vooral die met grote borsten) maar hadden ze weinig aandacht voor hun andere kwaliteiten.

Machtspositie

De onderzoekers koppelen dit verband aan een feministische theorie: door de focus te leggen op lichaamskenmerken zoals borstgrootte, zouden dominante mannen de aandacht afleiden van andere vrouwelijke competenties die hun machtspositie zouden kunnen bedreigen, zoals sociale vaardigheden.

De onderzoekers schrijven dat ze het onderzoek hebben uitgevoerd omdat er opmerkelijk weinig studies zijn gedaan naar borstgrootte.

De focus van eerdere experimenten lag voornamelijk op aantrekkelijkheid van het gezicht en de heup-tailleverhouding. Dat terwijl uit eye-tracking onderzoek is gebleken dat mannen meer tijd besteden aan het kijken naar de borsten van een vrouw dan naar ieder ander lichaamsdeel.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie