Baby kan na zeven maanden tweede taal leren

AMSTERDAM – Baby’s zijn een halfjaar na hun geboorte al in staat om een tweede taal te leren. Dat hebben Canadese wetenschappers vastgesteld.

Na ongeveer zeven maanden kunnen baby's onderscheid maken tussen talen op basis van klanken en woordvolgorde.

Vanaf dat moment zijn de pasgeborenen in staat om twee talen met verschillende grammaticale structuren te leren.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van British Columbia in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.

Fantasietaal

"Als je thuis twee talen spreekt, hoef je niet bang te zijn dat de baby het niet begrijpt", verklaart hoofdonderzoekster Janet Werker op nieuwssite Physorg.com. "Baby’s zijn heel goed in staat om twee talen uit elkaar te halen."

Bij hun onderzoek lieten de wetenschappers baby’s luisteren naar gebrabbel in fantasietalen.

Soms was het verzonnen taaltje vooral herkenbaar aan de duur van bepaalde klanken, soms vooral aan een terugkerende klankvolgorde.

Strategie

Tijdens het onderzoek bleek dat baby’s uit tweetalige omgevingen al vanaf een leeftijd van ongeveer 7 maanden in staat waren om de fantasietalen op basis van deze eigenschappen te onderscheiden.

Baby’s uit huishoudens waar slechts één taal werd gesproken, hadden dit vermogen nog niet ontwikkeld.

"Baby’s die opgroeien in tweetalige omgevingen ontwikkelen blijkbaar nieuwe strategiëen om talen uit elkaar te houden die baby’s in een ééntalige omgeving nog niet nodig hebben", aldus Werker.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie