HOUSTON - Een groot rotsblok uit de ruimte, een zogeheten asteroïde, vliegt vrijdag langs de aarde. Voor ruimtebegrippen gebeurt dat rakelings. 

Rond half negen ’s avonds (Nederlandse tijd) komt het rotsblok het dichtst in de buurt van onze planeet.

De afstand is dan slechts 27.000 kilometer. Voor het eerst in de moderne geschiedenis komt zo’n grote asteroïde zo dichtbij.

Het brokstuk heet 2012 DA14 en is ongeveer 50 meter in doorsnee. Zo’n asteroïde kan bij een inslag een wereldstad verwoesten, maar dat zal vrijdagavond absoluut niet gebeuren. 

Voor sommige weer- en communicatiesatellieten zouden er misschien wel problemen kunnen ontstaan, omdat die ongeveer op dezelfde afstand rond de aarde draaien. De satellieten vallen hoogstwaarschijnlijk uit als zij worden geraakt.

Materialen

Dat de asteroïde zo dichtbij komt, geeft wetenschappers een zeldzame kans om te weten te komen uit welke materialen zo’n rotsblok bestaat. Ook kunnen ze zijn baan voor de komende eeuwen uitrekenen, om te kijken of hij ooit weer dicht bij de aarde komt.

Volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zijn er naar schatting 500.000 vergelijkbare asteroïden in de omgeving van de aarde, maar minder dan 1 procent daarvan is pas ontdekt.

Er is geen kans om vrijdagavond met het blote oog een glimp van 2012 DA14 op te vangen. Via de NASA-website is de baan van de asteroïde wel goed bij te houden.