AMSTERDAM - De politieke voorkeur van mensen is af te lezen aan hun hersenactiviteit. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers vastgesteld.  

De onderzoekers van de Universiteit van Californië beweren aan de hand van hersenactiviteit tijdens risicoafwegingen met 82,9 procent nauwkeurigheid te kunnen bepalen of iemand een conservatieve of liberale politieke voorkeur heeft.

Conservatievelingen vertonen bij het nemen van risicovolle beslissingen opvallend veel activiteit in het rechtergedeelte van de amygdala. Dit hersengebied is betrokken bij vecht- en vluchtgedrag.

Bij liberalen is bij vergelijkbare beslissingen vooral het linkerdeel van de amygdala actief, een gebied dat wordt geassocieerd met sociaal gevoel en zelfbewustzijn.

Gokspel

De nieuwe bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

De wetenschappers bestudeerden de hersenactiviteit van 82 proefpersonen tijdens het spelen van een online-gokspel. Vervolgens vergeleken ze de patronen die ze op de hersenscans zagen met de politieke voorkeur van de deelnemers.

Hieruit bleek een sterk verband tussen de voorkeur van de proefpersonen voor de Republikeinse of Democratische partij en hun hersenactiviteit bij het maken van risicoafwegingen.

Denkwijze

De nieuwe methode is een effectievere manier om iemands politieke voorkeur te voorspellen dan bestaande modellen, die vooral gebaseerd zijn op de stemkeuze van de ouders.

Volgens de onderzoekers kan het bestuderen van hersenactiviteit leiden tot een beter begrip van de denkwijzes van conservatieven en liberalen.

"Het onderzoeken van neurale verschillen tussen stemmers kan sterkere inzichten opleveren dan de traditionele onderzoeksmiddelen die worden ingezet bij politieke wetenschap", verklaart hoofdonderzoeker Darren Schreiber op nieuwssite ScienceDaily.com