Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
,

Peru ontdekt oude tempel

AMSTERDAM - Archeologen hebben in Peru de resten gevonden van een tempel die mogelijk vijfduizend jaar oud is.
Door Novum

Dat heeft het Peruaanse ministerie van cultuur bekendgemaakt. De resten werden gevonden bij het archeologische complex El Paraíso ten noorden van de hoofdstad Lima.

Geschat wordt dat de tempel werd gebouwd rond drieduizend voor Christus. Als die datering klopt, gaat het om een van de oudste overgeleverde gebouwen ter wereld, ouder dan de meeste eerdere opgravingen in Peru of de piramides in Egypte.

Vuurtempel

De afmetingen van de tempel, die de Vuurtempel is gedoopt, zijn met een kleine zeven bij acht meter bescheiden. De enige toegang is met een breedte van 48 centimeter zo beperkt dat er slechts een persoon tegelijk naar binnen kan.

Binnen in het bouwwerk bevindt zich de plek waar ceremonieel vuur werd gestookt en offers werden gebracht. De stenen muren zijn bedekt met gele klei, waar sporen op zijn gevonden van rode verf.

Inheemse beschaving

De vondst is volgens het Peruaanse ministerie van groot belang, omdat er nu belangrijk bewijs is dat de regio rond Lima een belangrijk centrum van de inheemse beschaving was.

Daarnaast getuigt het complex bij El Paraiso, dat bestaat uit tien gebouwen verspreid over vijftig hectare, van een veel grotere schaal van contact en handel tussen de verschillenden Peruaanse samenlevingen uit die tijd.

Toerisme

Het terrein bij El Paraiso werd al in 1965 ontdekt. Het onderzoek bij de tempel begon half december. De werkzaamheden maken deel uit van een investering van omgerekend 1,3 miljoen euro om de monumenten de komende vijf jaar te restaureren en klaar te maken voor toerisme.


Lees meer over:

PeruArcheologie

Aanbevolen artikelen