AMSTERDAM - Japanse wetenschappers hebben een zeeslaksoort ontdekt die zijn penis kan afwerpen en opnieuw kan laten aangroeien.

Zeeslakken van de soort Chromodoris reticulata ontdoen zich van hun penis na de copulatie, waarna er binnen 24 uur een nieuw mannelijk geslachtsorgaan aan hun lichaam groeit.

De zeeslak is voor zo ver bekend het enige dier dat paart met een ‘wegwerppenis’. Dat schrijven Japanse onderzoekers van Osaka City University in het vaktijdschrift Biology Letters.

Aquarium

De wetenschappers observeerden in hun laboratorium het paringsgedrag van zeeslakken die ze hadden gevangen in verschillende koraalriffen in Japan.

Ze waren getuige van 31 paringen tussen de dieren. De copulatie duurde steeds enkele seconden tot enkele minuten, waarna de zeeslakken hun penissen afwierpen zodat de organen naar de bodem van het auquarium zonken.

Tot verrassing van de wetenschappers bleek er 24 uur later echter alweer een nieuwe penis aan het lichaam van dieren gegroeid.

Opgerold

Nader onderzoek wees uit dat een groot deel van de penis van een zeeslak opgerold in in het lichaam zit. Het dier werpt alleen het uiteinde van het geslachtsorgaan af, waarna er een nieuw deel naar buiten komt.

Het seksleven van zeeslakken is überhaupt erg ingewikkeld. Alle dieren hebben namelijk zowel een mannelijk als een vrouwelijk geslachtsorgaan. Beide organen bevinden zich aan de rechterzijde van het lichaam.

Sperma

"Als twee zeeslakken paren, liggen ze dus alleen met de rechterkant van hun lichamen tegen elkaar aan", legt bioloog Bernard Picton uit op BBC News.

"De penis van de ene zeeslak gaat in de vrouwelijke opening van de ander, maar de penis van dat laatste dier verdwijnt ook in de opening van de eerste zeeslak. Ze doneren beiden sperma aan de ander."