AMSTERDAM - Honden zijn in staat om zich te verplaatsen in het gezichtspunt van mensen. Dat blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie.  

Als het honden door mensen wordt verboden om voedsel te pakken en het licht in de kamer vervolgens uitgaat, zijn de dieren eerder geneigd om het verboden hapje toch te verorberen, dan wanneer het licht aan blijft.

De bevinding suggereert dat de viervoeters begrijpen wat mensen in hun omgeving wel of niet kunnen waarnemen. 

Dat meldt de Universiteit van Portsmouth naar aanleiding van een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Cognition.

Verleiding

Wetenschappers brachten tijdens het onderzoek 42 mannelijke en 42 vrouwelijke honden herhaaldelijk in de verleiding om voedsel te stelen, terwijl er mensen in de buurt waren.

Soms bevonden de dieren zich in een verlichte kamer, maar af en toe ging het licht ook uit. In dat laatste geval besloten de viervoeters gemiddeld vier keer vaker om het voedsel te stelen.

"Dat is ongelooflijk omdat het impliceert dat honden beseffen dat mensen hen op dat moment niet kunnen zien", verklaart hoofdonderzoekster Juliane Kaminski in de Britse krant The Independent

Reukzin

Honden gaan bij hun waarneming vooral af op hun sterk ontwikkelde reukzin en gehoor. Maar de dieren begrijpen mogelijk dat mensen hun omgeving voornamelijk visueel in zich opnemen.

"De resultaten van dit experiment tonen aan dat de dieren beslissen dat het veiliger is om het voedsel te stelen als het donker is", aldus Kaminski. "Dat betekent dat ze het menselijk perspectief waarschijnlijk begrijpen."