AMSTERDAM - Vijftigers die nu leven, zijn over het algemeen minder fit en gezond dan hun ouders twee decennia geleden, zo blijkt uit een nieuwe Amerikaanse studie.

Babyboomers hebben vaker overgewicht, diabetes en een hoge bloeddruk dan hun ouders op vijftigjarige leeftijd hadden. Verder sporten ze aanmerkelijk minder.

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van West Virginia in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA Internal Medicine.

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door de medische gegevens van 6000 vijftigtigers in de Verenigde Staten uit de periode 1988-1994 en de periode 2007-2010 te vergelijken. Uit de studie blijkt dat de algemene gezondheid van vijftigers op veel punten achteruit is gegaan.

Van de babyboomers blijkt meer dan de helft te weinig beweging te krijgen, terwijl dat percentage bij hun ouders nog op 17 procent lag.

Verder lijdt 39 procent van de vijftigers uit de 21e eeuw aan een vorm van obesitas, terwijl bij de oudere generatie 29 procent overgewicht had.

Naar school lopen

Hoofdonderzoeker Dana King verklaart de verschillen vooral aan de hand van een veranderde leefstijl. "In de jaren dertig, veertig en vijftig liepen mensen nog meer, ook waren er minder apparaten die hen werk bespaarden", verklaart ze in het Britse tijdschrift New Scientist.

"De babyboomers groeiden op in snel veranderende wereld waarin jongeren bijvoorbeeld minder vaak naar school liepen en mensen überhaupt steeds minder actief werden", aldus King. 

Toch zijn babyboomers op sommige gebieden ook gezonder dan hun ouders. Ze roken bijvoorbeeld minder vaak en hartaanvallen komen ook minder vaak voor.