AMSTERDAM - Britse onderzoekers hebben op Antarctica het eerste poolstation op ski’s officieel in gebruik genomen.

Het zogenaamde Halley VI Antarctic Research Station bestaat uit acht modules waarin maximaal 70 klimaatonderzoekers kunnen verblijven.

Het gebouw rust op uitschuifbare poten waaronder ski’s zijn bevestigd, zodat het gevaarte boven de sneeuw uit kan worden getild en kan worden weggesleept. Dat meldt  The British Antarctic Survey.

Opgehoopte sneeuw

Het nieuwe gebouw staat op de 150 meter dikke Brunt ijsschots op Antarctica. Het is het zesde Britse onderzoeksstation dat op die plek is verrezen.

De vorige faciliteit, Halley V, is inmiddels afgebroken. Dit gebouw had ook uitschuifbare poten, maar die raakten in de loop der jaren bedolven onder ruim 22 meter sneeuw.

Ook dreigde het oude onderzoeksstation in het water te belanden, omdat de Brunt ijsschots zich met een tempo van 0,4 km per jaar in de richting van de oceaan beweegt.

Badkamer

Het nieuwe gebouw zal regelmatig worden verplaatst om ophoping van sneeuw en verschuiving in de richting van de oceaan te voorkomen.

De afzonderlijke delen van het nieuwe onderzoeksstation zijn gebouwd in Zuid-Afrika en op Antarctica aan elkaar bevestigd. Het gebouwd bevat onder meer een bar, een fitnessruimte en een eetzaal.

"Het idee was om zo veel mogelijk van te voren te fabriceren", verklaart projectmanager Karl Tuplin op BBC News.

 "De slaapkamers en badkamers zijn in Zuid-Afrika gemaakt, de kabels en pijpen zijn vervoerd in cassettes die we alleen nog maar op de juiste plek hoefden te bevestigen."

De architecten van het Halley VI Research Station verwachten dat het gebouw dertig tot veertig jaar zal meegaan.