TEHERAN - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft maandag gezegd bereid te zijn als eerste Iraniër de ruimte in te gaan.

''Ten behoeve van de wetenschappelijke vooruitgang van het land ben ik bereid zelfs mijn leven te offeren en de eerste Iraanse astronaut te worden'', aldus de Iraanse president tegen het Iraanse persbureau IRNA.

Het is niet bekend waarom hij suggereert zijn leven te willen riskeren als Iraans astronaut. Vorige week nog zond Iran een aap de ruimte in. Volgens Teheran is die aap ook veilig teruggekeerd, maar daar zetten critici hun vraagtekens bij.

Ahmadinejad beklemtoonde dat het ruimteprogramma van Iran enkel vreedzame doeleinden heeft.

John McCain

Een tweet van de prominente Republikeinse senator John McCain over het plan van de Iraanse president is niet bij iedereen in goede aarde gevallen.

McCain vergeleek naar aanleiding van het bericht dat Ahmadinejad naar de ruimte wilde en zelfs bereid was daar zijn leven voor te geven, de Iraanse president met de aap die vorige week door Iran de ruimte in werd gestuurd. "Dus Ahmadinejad wil de eerste Iraniër in de ruimte zijn? Maar hij was hij daar niet vorige week al?"

De kritiek was niet van de lucht en McCain zei in een andere tweet: "Neem het allemaal niet zo zwaar op mensen, kan niemand een grapje hebben?" Dat was voor Congreslid Justin Amash niet voldoende: "Misschien zou je wat verstandiger moeten zijn en geen racistische grappen maken."