AMSTERDAM - Gebeente dat in september werd opgegraven op een parkeerplaats in Leicester is vrijwel zeker afkomstig van de vijftiende-eeuwse Engelse koning Richard III.

Dat hebben wetenschappers van de Universiteit van Leicester maandag op een persconferentie gezegd. De verwondingen op de botten komen sterk overeen met de feiten die van Richard III bekend zijn.

Hij is de laatste Britse monarch die de dood vond op het slagveld.

Het skelet lag op de plek in Leicester waar in het verleden de kerk Grey Friars stond. Eigentijdse bronnen zeggen dat Richard daar na zijn dood in de slag bij Bosworth in 1485 werd begraven. Het gevonden skelet kan volgens de wetenschappers worden gedateerd tot de periode 1455-1540.

'Misvormd'

William Shakespeare vereeuwigde Richard III meer dan een eeuw na zijn dood als 'misvormd, onaf', een monster met een mismaakt bewustzijn dat zijn neven in de Tower van Londen liet vermoorden om op de troon te komen.

Analyse van de botten moest uitwijzen of het inderdaad om de resten van de koning gaat. Dat lijkt zeer sterk het geval. Het skelet is dat van een volwassen man met een slanke, feminiene bouw, die overeenkomt met beschrijvingen van Richard.

Ook de leeftijd van de eigenaar van de botten, iemand tussen eind 20 en eind 30, is in overeenstemming met die van Richard. De verwondingen komen eveneens overeen met wat is verhaald over Richards dood.

Richard III blijft voor historici een raadsel - een schurk voor velen, een held voor sommigen. Hij heerste tussen 1483 en 1485 over Engeland, tijdens de zogenoemde Wars of the Roses, de jarenlange strijd om de troon tussen twee adellijke families. Uiteindelijk werd Richard verslagen door de Tudors en de troon viel in handen van Hendrik VII.

Bekijk hier beelden van het skelet