'Seks en ontbijt helpen niet bij afvallen'

AMSTERDAM - Britse wetenschappers hebben veel mythes over obesitas ontkracht. Zo verbranden we bij seks niet zoveel calorieën als we denken en is het overslaan van het ontbijt niet slecht.

Dat schrijft een groep wetenschappers donderdag in het tijdschrift The New England Journal of Medicine.

De onderzoekers zetten daarvoor verschillende mythen, vooronderstellingen en feiten op een rij. Een mythe is een aanname waarvan wetenschappelijk is aangetoond dat het niet klopt. Toch blijft iedereen in die aanname geloven.

Ontbijt

Bij de vooronderstellingen is er juist een gebrek aan wetenschappelijk bewijs. Een van de bekendste vooronderstellingen is dat het overslaan van het ontbijt slecht zou zijn. Volgens de paper is daar nog niet voldoende goed onderzoek naar gedaan.

Een bekende mythe is dat het geven van borstvoeding zou leiden tot dikke kinderen. Uit onderzoek blijkt dat dat niet waar is. Toch beweert zelfs de WGO dat er een verband is.

Vrijpartij

Een nog populairdere mythe is dat een man tijdens een vrijpartij tussen de 100 en 300 kilocalorieën zou verbranden. Onderzoek heeft al lang aangetoond dat dit technisch onmogelijk is. Een gemiddeld potje seks duurt zes minuten; daarin verbrandt een man slechts 21 kcal.

De reden om met dit onderzoek te starten komt van hoofdonderzoeker David Allison. Hij kwam erachter dat hij als wetenschapper verbonden aan een obesitas-kliniek ook voor sommige van de mythen en aannames gevallen was.

De onderzoekers geven aan dat ze juist willen dat mensen de feiten kennen. Volgens de onderzoekers werken bijvoorbeeld bepaalde medicijnen echt en spelen genen slechts deels een rol. Ongeacht het lichaamsgewicht is beweging altijd goed, ook als men er geen gewicht mee verliest.

Kwaliteit

Ondanks dat de studie in een gerenommeerd tijdschrift verschenen is, wordt de kwaliteit ervan nu al in twijfel getrokken. Zo geeft onderzoeker David Ludwig op een wetenschapswebsite aan dat verschillende conclusies die de schrijvers trekken wel wat vreemd zijn, zoals de conclusie van de schrijvers dat maaltijdvervangingsproducten en speciale medicijnen goed zouden werken bij de bestrijding van obesitas.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie