Great Barrier Reef mogelijk van werelderfgoedlijst

AMSTERDAM - Australië loopt het risico dat het Great Barrier Reef voor de Australische oostkust van de werelderfgoedlijst van Unesco wordt geschrapt.

Dat heeft het Wereldnatuurfonds (WNF) donderdag gezegd.

De Australische overheid heeft te weinig moeite gedaan om het kwetsbare natuurgebied te beschermen, aldus een onderzoek van het WNF en de natuurorganisatie Australian Marine Conservation Society (AMCS).

Unesco maande Australië vorig jaar het rif beter te beheren en waarschuwde dat de status van werelderfgoed van het rif anders in het geding zou komen. Als deadline werd 1 februari gesteld. Volgens het WNF en de AMCS zijn er in de tussentijd nauwelijks verbeteringen doorgevoerd.

Havens

Het kwetsbare zeeleven wordt bedreigd door de voorgaande bouw van havens en het dreggen van zeewegen, aldus de natuurorganisaties. De organisaties roepen op tot een onmiddellijk moratorium op alle gebiedsontwikkelingen tot er een solide plan is gepresenteerd om het Great Barrier Reef te beschermen.

Vorig jaar kondigde Australië nog aan een groot netwerk van zeereservaten te creëren, waarbinnen visserij en de winning van olie en aardgas aan banden worden gelegd.

Het gaat om een gebied van 3,1 miljoen vierkante kilometer, inclusief de Koraalzee. Het Great Barrier Reef ligt tussen het Australische vasteland en dit zeereservaat.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie