DWINGELOO - Op vrijdag 15 februari zal een asteroïde rakelings langs de aarde scheren. Dat meldden sterrenwachters van Planetron Cinedome in Dwingeloo donderdag.

 Het stuk steengruis met de naam 2012 DA14 zal op 'slechts' 27.000 kilometer afstand van onze planeet voorbij suizen. Ter vergelijking: de maan bevindt zich veel verder weg, op 400.000 kilometer afstand.

Wetenschappers hebben uitgerekend dat het gesteente met een doorsnede van zo'n 50 meter de aarde niet zal raken. Ook het International Space Station, dat in een baan op 400 kilometer hoogte om de aarde zweeft, loopt geen gevaar.

''Met het blote oog zal er niets te zien zijn, maar met een telescoop wel'', aldus Albert Weishaupt van Planetron Cinedome. ''Hoewel de kans op inslag nul is, vinden wij het toch een intrigerende gedachte dat het ding zo dichtbij komt.''

Volgens Weishaupt zijn namelijk ''de rapen gaar'' als een dergelijke asteroïde de aarde wél zou raken. ''Dan zouden de gevolgen niet te overzien zijn. Als de DA14 bij ons zou inslaan, zou niemand in Europa dat overleven.'' En omdat stof en gruis vervolgens op zouden stijgen en in de atmosfeer zouden blijven hangen, zou het een heel stuk kouder worden op aarde.