Uit de kast komen goed voor gezondheid

AMSTERDAM - In de openbaarheid treden met je homoseksuele aard, zorgt voor minder stresshormoon en vermindert psychische klachten.

Dat schrijven Canadese onderzoekers van de Universiteit van Montreal deze week in Psychosomatic Medicine.

De onderzoekers verzamelden 87 mannen en vrouwen met verschillende seksuele geaardheden. Van de homoseksuelen waren sommigen nog niet in de openbaarheid getreden, terwijl anderen al wel uit de kast waren.

De vrijwilligers moesten meerdere malen langskomen om een vragenlijst over hun psychische doen in te vullen en om bloed af te geven. Dat werd getest op verschillende stressgerelateerde stoffen, waaronder het bekende stresshormoon cortisol. Een teveel daaraan kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals depressie.

Klachten

Het bleek dat homo's, lesbiennes en biseksuelen die nog in de kast zitten zowel een hoger cortisolniveau hadden als meer psychische klachten.

Bij homoseksuele mensen die wel open waren over hun geaardheid, was de psychische gezondheid vergelijkbaar met heteroseksuelen. Bij homoseksuele mannen was het cortisolniveau zelfs lager dan bij heteromannen. Hoe dat kan, weten de onderzoekers niet.

De Canadezen concluderen dat het gezonder is om open te zijn over seksuele geaardheid. Ze stellen dat de vrijheid om uit de kast te komen hiermee niet alleen een cultureel vraagstuk is, maar ook een medisch. Niet verrassend pleiten ze voor meer tolerantie en openheid over het thema.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie